10 Kasım 2011 Perşembe

Dubrovnik

Dubrovnik





Hırvatistan'ın Adriyatik kıyılarında yer alan tarihi bir kent Dubrovnik.7. yy.' ın ortalarında bugünkü Cavtat diye bilinen Epidavrum'dan gelen göçmenler tarafından kurulmuş. o zamanki ismi kaya anlamına gelen 'Laus' muş. Şehir tarihi boyunca çeşitli isimlerle anılmış. Bunlar:  Laus, Raus, Rausium, Ragusium-Ragusina, Ragusa. 1918 yılında Dubrovnik ismini Hırvatçada Dubrava olarak geçen ve bölgede çokça bulunan meşe ağacından almış. Ortaçağda Venediklilerin ele geçirmek istedikleri Osmanlının da koruma sağlamak şartıyla vergiye bağladığı bir şehirmiş.En çok özgürlüklerine sahip çıkmalarıyla gurur duyuyorlar.Diplomasiyi doğru kullanarak bağımsızlıklarını korumuşlar.Şehrin mimarisi ve yemekleri italya'dan oldukça etkilenmişse de dilinde Türkçeyi çağrıştıran bazı kelimelere de şahit oldum.Onlar da bizim gibi çay içmeyi seviyorlar  çay dediğinizde anlıyorlar. Kendi dillerinde 'čaj' diye yazılıyor.Kahveyi de Kava olarak yazıyorlar.Dubrovnik bize göre oldukça ucuz bir yer.




Para Birimi Kuna


1 Kuna = 100 Lipa
Kn, HRK
Kuna isminin çıkış kaynağı ; Roma dönemlerinde bugünkü Macaristan ve Slovenya olarak bilinen yukarı ve aşağı Pannonia bölgerinde toplanan vergiler oldukça değerli olan ağaç sansarı derisinde saklanırmış.Kuna ismi de Hırvatçada 'marturina' Latince 'martus' anlamına gelmekteymiş.Para biriminin adı buradan geliyormuş.


Lipa da ıhlamur ağacı anlamına geliyormuş.


'bb'


Bazı adreslerde 'bb' harflerini görebilirsiniz.Bez broja'nın kısaltılmışı olup numarasız olduğunu anlatmak için kullanıyor.

Şehrin eski şehir diye bilinen kısmı Unesco'nun dünya mirası listesinde.Gezilip görülecek tarihi yapılar, müzeler ve kliselerin tamamını yakını da burada.

Şehrin Bölümleri

  • Stari Grad (Old City)
  • Pile (Peela)
  • Ploče (Ploche)
  • Gruž (Gruush)
  • Lapad

STARI GRAD


Stadun
Placa ya da Stradun dedikleri o uzun geniş tarihi caddeye adım attığınızda hemen hemen her tarafın tarihi bina ve anıtlarla dolu olduğunu anlıyorsunuz.Gecesi de gündüzü de çok hareketli ve fotoğraf için mükemmel bir yer.Şair Luka Paljetak , Stradun'u "Dünya üzerinde adımların duyulmadığı sadece seyredildiği tek cadde ." olarak tanımlamış.292 metre ve trafiğe kapalı bir cadde.Kafeleri, barları, hediyelik eşya satan mağazalar ıve sağlı sollu dar ara sokaklarıyla oldukça etkileyici bir yer.Çok da fotojenik bir ortama sahip.


Big Onofrio's Fountain
Stradun'a Pile kapısından girdiğinizde karşınıza Big Onofrio's Fountain çıkıyor.15yy'ın ilk yarısında Onofrio della Cava tarafından inşa edilmiş bir su deposu.1667'deki büyük deprem ve yakın zamandaki Yugoslavya savaşı sırasında hasar görmüş olmasına rağmen daha sonra onarılmış.




Little Onofrio's Fountain
Luža Square'de bulunan ve bu meydana su temin etmek için yapılmış olan bir çeşme.








The Rector's Palace (Duke's Palace)

Barok, Gotik ve Barok etkilerini taşıyan bir yapı. Dubrovnik'in Ragusa olarak bilindiği zamanlarda onu yöneten kişi olan Rector burada çalışıyormuş.Büyük konsül tarafından seçilen Rector'un 1 ay boyunca buradan çıkmasına izin verilmiyormuş.Sebebi de halk için daha verimli çalışması için özel hayatını ndan uzak kalması gerekliliğiymiş.Binada yer alan 'Obliti privatorum, publica curate' yazan yazı da bunu kastediyormuş.Şimdi bu binadan o döneme ait mobilyalar, giysiler, seramik ve ikonlar sergileniyor.


Orlando's Column



Ortaçağda yaşadığı varsayılan Normandiyalı bir şövalye olan Chanson de Roland (ya da İtalyanca Orlando)'nun heykeli de Stradun'da City Belfry'nin yakınında yer alıyor.Dubrovnik'in özgürlüğünü ve bağımsızlığını sembolize eden bir heykel.Çünkü  efsaneye göre Dubrovnik'i tehdit eden Spucent adındaki Arap korsanı defetmiş.Bazı kaynaklar  bunun doğru olmadığını ifade etse de Dubrovnik halkı buna inanmış.Avrupa'da Bremen 'de de böyle bir heykel varmış. Sağ kolunun dirsek ile bilek arası uzunluğunun 51.2 cm olması nedeniyle o dönemin idarecileri tarafından ölçümde kullanılması resmen kabul edilmiş.Bu yüzden de kumaş tüccarları  sattıkları kumaşları burada ölçerlermiş.



Prijeko  (Ulica Prijeko)
Bu da Stardun'un pararlelinde bulunan ikinci önemli cadde.Tabii ki daha dar.Üzerinde restoran, bar ve kafeler bulunuyor.

Church of St Saviour
Big Onofrio's Fountain'in hemen karşısında yer alıyor.
1520' de rönesans tarzında inşa edilmiş.1667'deki depremde zarar gören kısımları onarılmış.

Franciscan Monastery
Dubrovniklilerce 'Friars Minor' ya da Black Friars olarak isimlendirilen resmi adı 'Ordo Fratrum Minorum' olan içinde  dünyanın üçüncü,  Avrupanın da en eski eczanesi bulunan Fransisken tarikatına ait bina.'Friars'  Latincede 'Kardeş'  anlamına gelip aynı dine inanan ve bunun tüm gereklerini harfien yerine getiren kendini Allah'a ve insanlığın hizmetini veren kişilere verilen bir isim.1317 yılından beri var olan eczane bugün de açık. Manastırda oldukça kıymetli kitaplar ve elyazması eserler mevcut.Ufak ve biraz kasvetli ama gene de şirin bir bahçesi var.

Dominician Monastery
Bu manastır da değerli sanat kolleksiyonu ve el yazmalarıyla ayrı bir önem taşıyor.Dubrovnik halkı için burası da White Friars olarak biliniyor.






City Belfry
1444'de inşa edilmiş ve 31 m yüksekliğinde bir saat kulesi.Tepesindeki çanı çalan ikiz bronz heykele Dubrovnikliler 'Maro ve Baro' adını vermişler.Zamanla oksidlenen metal bu heykellerin rengini değiştirince  kendi dillerindeyeşil anlamına gelen  'Zelenjaci'  ismini vermişler.1667'deki büyük depremde zarar görünce orijinallerini kopyalarıyla değiştirmişler.Gerçek Maro ve Baro şimdi Sponza Palace'de sergileniyor.


Sponza Palace
16.yy'da yapımına başlanmış o tarihlerde gümrük işlemlerinin gerçekleştirildiği ve giriş katında darphanenin bulunduğu bir yapı.Üst katında ise kültür akedemisi mevcutmuş.Bu binanın diğer bir önemi de 'State Archives' denilen ve Dubrovnik ile ilgili yazılı dökümanların burada muhafaza edilmesi.Bu dökümanlar genelde Latince ve İtalyanca olmakla beraber aralarında Türkçe, İspanyolca, Rusça, Arapça ve Yunanca olanları da varmış.


City Hall


PILE 


Pile ismi Yunancada kapı anlamındaki 'Pylai' kelimesinden geliyor.Pile kapısından Stradun (Placa)' ya giriyorsunuz. Bu bölgede Lovrjenac Kalesi , Bokar Kalesi, Minceta Kalesi ve Pile Kalesi bulunuyor. Pile Kapısının girişindeki meydanda Dubrava Restoran ve Nautica Restoran var.Otobüs durakları, Turizm danışma ofisi, gazeteci, kitapçı, ATM makineleri ve taksi durakları.Oldukça hareketli bir bölge yani.


PLOCHE


Ploche kelimesi şehrin arkası anlamına geliyormuş.Şehir duvarlarının  doğusundaki bu bölge biraz daha elit bir yerleşim bölgesi.Lokrum adasının karşısına denk geliyor.

GRUUSH


Marinanın bulunduğu Lapad'ın karşısındaki bölge.


LAPAD


Burası da en büyük ve en güzel bölgesi.Otellerin, plajların bulunduğu güzel bir bölge.İki bölgeye ayrılıyor burası.Uvala Lapad (Bay of Lapad) ve Dubrava-Babin Kuk .Çok sayıda meşe ağacının bulunmasından dolayı Lapad'a  Dubrovnik'in akciğerleri deniyormuş.


Eski Liman





İÇKİLER


Rakija : Brendi
Loza : Üzüm brendisi
Sljivovica : Erik brendisi
Travarica : Bitkilerden yapılan brendi
Rogačica : Keçiboynuzu brendisi
Vinjak : Konyak


Likörler (Spirits)


Maraschino : Vişne Likörü.16. yy 'ın ortalarında Dominician Manastırında eczacılar tarafından ilaç olarak yapılmış ancak daha sonra içki olarak içilmeye başlanmış.
Pelinkovac : Bitkilerden yapılan likör
Biska : Ökseotu likörü 
Komovica         :    Üzüm ezmesi (Grape Pomace)
Kajsijevača      :    Kayısı Likörü  (Apricot Liqueur)
Kruškovač       :    Armut likörü (Pear Liqueur)
Jabukovača     :    Elma Likörü (Apple Liqueur)
Dunjevača        :   Ayva likörü (Quince Liqueur)
Smokvovača    :    İncir Likörü (Fig  liqueur)
Orahovac          :  Ceviz likörü (Walnut Liqueur)
 Medovača         : Ballı likör
Višnjevac          :  Ekşi vişne likörü (Sour cherry)
Maraska            : Vişne likörü (Cherry liqueur)


Bira (Pivo)


Belli başlı bira markaları;
Karlovačko,
Ožujko
Velebitsko
Tomislav





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder