2 Kasım 2011 Çarşamba

St Petersburg'da 3 gün




ST PETERSBURG











Dünyanın en panoramik şehirlerinden olan St Petersburg 16 Mayıs 1703’de (Eski takvime göre 27 Mayıs) Büyük Petro tarafından kurulmuş. Kuruluşundan bu yana şehrin 3 ayrı ismi olmuş.

St Petersburg    (1703-1914)
Petrograd          (1914-1924)
Leningrad          (1924-1991)
St Petersburg    (1991-hala aynı isim devam ediyor)


1.Dünya Savaşı başladıginda St Petersburg ismi Petrograd olarak değiştirilir. Çünkü St Petersburg kulağa Almanca gelmektedir ve artık Almanlar  Rusların düşmanıdır. On yıl kadar devam eden bu durum  yüzyıllardır hüküm süren çarlık rejimini yıkan Lenin’in  vefatıyla değişir.Yeni isim Bolşevik Lidere ithafen Leningrad’dır. Şehir orijinal ismine 73 yillik komünizm rejiminin ortadan kalkmasıyla  kavusur. 1991’de yeniden St Petersburg olur.



St Petersburg'un logosu



Çarlık Rusyası zamanlarında başa gelen bir çar ne kadar askeri rejime yakın, otoriter ise bir sonraki de o kadar özgürlükçü, sanata, kültüre meraklı, batıya yakın bir yönetim izlemiş. İşte böyle bir dönemde başlanmış Hermitaj Kurulmaya. Büyük Katerina’nın Alman bir tüccardan borcuna karşılık aldığı 225 parça  tablo müzenin ilk eserleri olmuş. Devam eden dönemlerde gerek savaşlarla gerek hediyelerle giderek zenginleşmiş ve büyümüş bu devasa muze. Eserler arttıkça da müzeye ek binalar yapilmis.









 Adres:The Winter Palace: 34 Dvortsovaya Nab. (Palace Embankment )
Pazar günleri kapalı

Adres: The General Staff Building: 6( Dvortsovaya Pl. (Palace Square)Saray Meydanı
Pazar günleri kapalı


The General Staff Building

St Isaac's Cathedrali'nin gece görünümü






Hermitaj Müzesini oluşturan binalar

  • The Small Hermitage (Küçük Hermitaj)
  • The Great Hermitage (Büyük Hermitaj)
  • The New Hermitage (Yeni Hermitaj)
  • The Winter Palace (Kışlık Saray)
  • The Theatre (Hermitaj Tiyatrosu)
The Small Italian Skylight Room


Bulunduğu meydan ise Saray Meydanı denen Bolşevik isyanlarının yaşandığı şimdilerde törenlerin yapildigi çok büyük bir meydan.General Staff Building de hemen Kışlık Saray’ın karsısında duran diğer bir devasa yapı.Tam ortada bulunan Alexander Kolonu 47.5 m uzunluğu ile dünyanın en uzun zafer sütunu.Tek parça granitten yapılmıs tepesinde iyiliğin kotulugu yenmesini sembolize eden bir bronz melek heykeli bulunuyor.




 
Müzenin sütunlarının dışarıdan görünümü



                         The Room of Flemish painting


The Gallery of the History of Ancient Painting


Hermitaj müzesi ziyaret edilmeden önce plan yapılarak gidilmesi gereken bir yer. Araştırmacıların dediğine göre her bir esere sadece 1 dakika ayırsanız bile hepsinin görülmesi 8 yılda tamamlanabiliyormuş. Leonardo Da Vinci, Rembrandt, Van Gogh, Monet, Gaugin,Titian, Picasso ve daha yüzlerce sanatçıya ait eserler burada sergileniyor.

Her ayın ilk perşembesi ücretsiz olan müzenin turitstler için ücreti 400 ruble.Eğer fotoğraf makinası kullanacaksanız 200 ruble daha ödemeniz gerekiyor.Sadece flaşsız çekimlere izin veriliyor. 



Main Staircase of the Winter Palace

Özellikle en beğendigim ressam olan Rembrandt’in eserlerini görmek  beni cok sevindirdi.249 numaralı odada sergileniyor. Rubens ve Raphael'in eserleri de 249 numaralı odada yer alıyor. Diğer önemli sanatçilarin eserleri Titian 221, Leonardo Da vinci 214, Picasso 318 ve 348, Van Gogh, Matisse, Rousseau 318, Monet 319, Renoir 320 numaralı odalarda bulunuyor. Ancak diğer eserler de oldukça etkileyici.




The Raphael Loggias






Buradan sonra Nevsky Prospekt caddesine çıkıp otelimize gitmek icin bir taksiye bindik. Aksam La Traviata operasına bilet almıştık. Bilet fiyati 2800 ruble yani 150 TL civarındaydı ama opera buna rağmen tıklım tıklım doluydu.Taksicimiz Mikhail ‘in verdiği bilgiye göre şehirde her gün perdelerini açan 66 tiyatro varmış. Bu arada Mikhail seyahat ederken tesadüfen rastlanabilecek en bilgili,en kaliteli ve en profesyonel taksiciydi. Davranışlarındaki şıklık, akıcı İngilizcesi, her konudaki geniş bilgi ve kültürü ile bizi öylesine hayran bıraktı ki artık facebook’da da arkadaşımız oldu.

























Vip ulaşım hizmeti veren bir şirkete sahip olan Mikhail Glushkoff, Gorbacov, Yves Saint Lauren, İsveç Prensi ve daha başka dünyaca ünlü kişilerle çalışmış. Zaten kendisinin davranışları öyle nazik ki bu kişinin kimlerle çalışmış olduğunu buradan da anlayabiliyorsunuz. Sohbetimiz sırasında eşinin de aslında varlıklı ve asil bir aileden geldiğini öğrendik. Bizi havaalanından otelimize dünya kadar paraya getiren Özbek taksici Zakiri’den sonra Mikhail’e rastlamak bize cok iyi geldi.Aklınızda bulunsun havaalanındaki taksicilerin ellerindeki listeden size fiyat söylemelerine pek güvenmeyin. Havaalanı ve şehir merkezi arasi en fazla 500-600 ruble. Buradan da otele gitmek ne kadar uzak olursa olsun 300 rubleyi gecmez. Elinizde fazla eşya yoksa  metro ile ulasım daha  ucuz ve rahat. En yakın metro istasyonu olan Moskovskaya’dan binip Nevsky Prospekt ya da Gostiny Dvor’da indiginizde şehir merkezine gelmis oluyorsunuz.Gostiny Dvor hem metro durağı ismi hem de alış-veriş merkezinin adı.

Gostiny Dvor

Gostiny Dvor

St Petersburg’da 4 tane nehir var ve irili ufaklı 1000 adedi bulan köprü ile adalar birbirine bağlaniyor. Kuzey’in Venediği deniyor bu yüzden.
  •    The Venice of the North,
  •    The Palmyra of the North 
  •     Northern Capital of Russia 
    şehrin anıldıgı diger isimler.


Nehirler; Neva, Fontanka, Moika ve Griboedov Kanali,
Adalar; Vasilevsky Ostrov, Krestovsky Ostrov,Yelagin Ostrov, Kamenny Ostrov, Aptekarsky Ostrov.

Şehri oluşturan bölgeler
  • Krasnoselskiy,
  • Moskovskiy,
  • Frunzenskiy,
  • Nevskiy,
  • Kirovskiy,
  • Admiralteyskiy,
  • Tsentralnyy,
  • Krasnogvardeyskiy,
  • Vasileastrovskiy,
  • Petrogradskiy,
  • Kalininskiy,
  • Vyborgskiy,
  • Primorskiy.

 Ünlü köprüleri:
 Alexander Nevsky Bridge  : En uzunu 905.7 m.
 Blue Bridge  :  En genişi yaklaşık 100 m.
 The Trinity (Troitsky )  :  En güzeli.Fransiz muhendis tarafından Eiffel’in projesine gore yapilmis.
 Bank Bridge (Bankovsky)   :   Kartal başlı aslan gövdeli ejderha figürleri olan köprü
 Anichkov    :    Atların ve terbiyecilerinin heykellerin bulunduğu ve halk arasında 18 yumurtalı (açıklaması biraz  ayıp) diye bilinen köprü
 Lomosonov Bridge
 Teatralny Bridge     :Evlenen ciftler buraya gelip eğlenip fotoğraf çektirip,asma kilit takıp anahtarını da nehre atıyorlar. Mutlulukları ömür boyu devam etsin diye. Bu tarz köprülerden başka şehirlerde de var. "Batıl" denen inanç dünyanın heryerinde mevcut anlaşılan!

Teatralny Bridge


Kliseleri ziyaret ederken etrafında bir çok beyaz limuzin gördük. Evlenecek çiftler kliseye bu şekilde geliyordu . Çok güzel bir görüntü oluşturuyordu doğrusu. Gelinler güzel olsa da damatların tipleri nedense hep birbirine benziyordu.Yoksa  evlilik olayının  her erkekte aynı etkiyi yaratmasından mıydı bu benzerlik?


Cathedral of Resurrection (Our Saviour-on-the-spilt-blood)

Cathedral of Resurrection
(Our Saviour-on-the-spilt-blood)



















Cathedral of Resurrection
(Our Saviour-on-the-spilt-blood)






 Adres: 2a, Nab. Kanala Griboyedova  (Griboyedov Canal Embankment) 
Çarşamba günleri kapalı
Bana göre St Petersburg’un en güzel kilisesi "Dökülen Kan Kilisesi". Tam adı Cathedral of Resurrection (Our Saviour-on-the-spilt-blood)1881 yılında İmparator II.Alexander tam bu bölgede ölümcül derecede yaralanmış ve ardından yaşamını yitirmiş. Bu nedenle onun anısına ithafen 1883-1887 yıllarında yapilan kliseye bu ürpertici isim verilmiş.




  Kazan Cathedral 
 Adres: 2, Nevsky Prospekt, Kazanskaya Pl.(Kazan Meydanı)
Kazan Cathedral


















Bir diğer dini yapi da Kazan Katedrali. Kazan Catedral,Kazanskiy Kafedralny Sobor ya da Cathedral of Our Lady of Kazan.Oldukca görkemli bir şekilde karşılıyor insanı. Kollarına iki yana açarak kucaklıyor adeta.1932 yılında Din ve Ateizm Müzesine çevrilen katedral 1991'de komünizmin yıkılmasıyla tekrar eski dini formuna kavuşmuş. Karşı caddede bulunan Singer Kafe'den oturup bu katedrali seyretmek gerçekten de güzel. Singer Kafe aslında bir kitapçı-kafe.



Singer Kafe'den Kazan Katedrali'nin görünümü 






























St Isaac's Cathedral
Adres:
4, Isaakiyevskaya Pl. (St Isaac's Square)St Isaac Meydanı
Çarşamba günleri kapalı


























































































































St Isaac’s Katedrali de şehrin her tarafından görülebilen kubbesi altından yapılan diğer devasa yapı. İçine girdiginizde tam tepesinde bir kuş figürü goruyorsunuz.Binanın içi oldukça gösterişli. Neresini fotoğraflayacağınızı şaşırıyorsunuz. 400 kg altın, Malahit, lapis lazuli gibi yarı değerli taşlarla süslü olmasi nedeniyle ‘Museum Of Stones’ adıyla da anılmış. Bir kenarda hediyelik eşyalar da satılıyor.1931 yılında dini kapsamdan çıkarılıp müzeye dönüştürülmüş.1990 yılında dini ibadethane olarak yeniden faaliyete baslamis.































 CAMİ 
Adres : 7, Kronverksky Prospekt






















Bu kadar klisenin yanında bir de camiye rastladık  St.Petersburg'da.Mavi çinili dış yüzeyi, mavi kubbesi ve rusça yazılmış anlaşılmaz bir tabelasıyla çok hoşumuza gitti.Peter ve Paul Kalesini ziyaret ettikten sonra hemen karşı parkın yanından ulaştık ve  fotoğraflarımızı çektik .Mimar Nikolai Vasilyev bu camiyi yaparken Timurlenk'in mezarının bulunduğu Gür Emir Türbesinden esinlenmiş.











The Cruiser Aurora

Adres:Petrogradskaya Nab.,Sampsonius Köprüsü yakını
Pazartesi ve Cuma günleri kapalı

Peter ve Paul kalesinin yakınında  Neva nehri üzerinde demirli bu korumalı kruvazör Rusya için ayrı önem taşıyor.Rus-Japon savaşı ve Ekim Devriminde oynadığı rol nedeniyle şimdi müzeye çevrilmiş.



















The Peter and Paul Fortress


 Adres: 3, Peter and Paul Fortress
 Çarşamba günleri kapalı

Burası da Büyük Petro'nun İsveç  saldırılarına karşı şehri korumak için yaptırdığı kale.İçinde çar ve çariçelerin mezarları bulunuyor.Deniz kıyısında manzarası ve sakinliğiyle çok huzur verici bir yer.Sonbahar olması nedeniyle  tam fotoğraflık bir ortam vardı.Bahçede talim yapan askerlere rastlayıp bir süre onları izledik.Şehrin ilk yapısı olması nedeniyle önemli.






Trinity Köprüsünün Peter ve Paul Kalesinden görünümü

Bahçeye girdikten sonraki kapı











 RUS MUTFAĞI
Yemekler gelince:Turk mutfağının yerini tutmasını beklemek imkansız tabii ama gene de belli başlı bazi bilgileri vermek istiyorum.
Blinni                           
Krepin arasina kirmizi havyar konularak yenilen bir çesidi.Ben yedim ama bir daha yemem.
Borsh çorbasi 
Lahana, pancar, etden yapılan üzerine krema eklenen bir çorba.Doyurucu buldum.Bunu St Petersburg kafede içtim ve begendim.
Kulebiak  
Hamurun içine somon balığı, havuç, mantar, pirinç, yumurta soğan konuluyor.
Pelmeni    
İçi etle dolu hamur. Mantı gibi bir görünümü var et suyunda haşlanıp smetana denilen ekşimsi ağır krema ile servis edilir.
Pirog    
Mayalı hamur ile yapilan börek
Plov     
Özbek pilavi
Kissel     
Yemis ve meyveli jöle
Uha Corbası 
Balık ve patates, havuç, domates ve soğan ile yapılan bir çorba
Solyanka Corbasi   
İçinde domuz sosisi de bulunan et, tavuk ya da balık ile pişirilen bir çorba çeşidi
Kasha          
Kepekli iri bulgur ile yapılan lapa kıvamında pilav

Blinni
İçecekler:
Klyukva             Kızılcık suyu
Kvas                  Ekmekten yapılan içki
Medovukha       Ballı votka
Samogon          Ev yapımı votka

Bu arada ilginçtir ki Bira Rusya'da 2011 yılına dek içkiden sayılmıyormuş. Bu nedenle de heryerde meşrubat gibi satılabiliyormuş. İlk kez 2011 yılında devlet başkanı Dimitri Medvedev ‘in başkanlığında alkollü içecekler kapsamına alınmış. 





Zenith St Petersburg’un futbol takımın adı.
Para Birimi: Ruble ve Kopek
Faberge yumurtalarının da ilk üretildiği yer St Petersburg.




















Pushkin (Tsarskoe Selo) 


Pushkin St Petersburg'dan 25 km uzaklıkta bulunuyor.Unesco'nun koruma listesinde.Çarlık döneminde Tsarskoe Selo olan adı Ekim Devriminden sonra  çarlığın izlerini silmek amacıyla Detskoe Selo'ya çevrilmiş.1937'de yılında ise  Tsarskoe Selo'da çalışmış ve yaşamış ünlü yazar Alexander Pushkin'in ölümünün 100.yılı nedeniyle Pushkin olarak değiştirilmiş.
Pushkin çok geniş bir alan ve içinde parklar, müzeler, heykeller, anıtlar , köprüler  bulunuyor.
İçinde yer alan önemli yapılardan bazıları : 


  • Catherine Park
  • Catherine Palace
  • Alexander Park
  • Alexander Palace
  • Catherine Cathedral
  • Egyptian Gates 
  • Imperial Lyceum 
  • Fedorovskiy Cathedral
  • Pushkin Museum
  • Sophia Cathedral
  • Church of St John the Baptist
  • Znamenskaya Church 


Biz Catherine Park ve Catherine Palace'ı gezdik.

Catherine Park; Old Garden ve Landscape Park olarak iki bölümden oluşuyor.
Parkın içinde bulunan eserlerin bazıları :


  • Catherine Palace
  • Grotto Pavilion
  • The Hermitage (French for hideaway) Pavilion
  • Turkish Bath Pavilion 
  • Pyramid 
  • The Chesme Column
  • The Marble Bridge
  • The Lower Bathose
  • The Upper Bathouse
  • Admiralty Complex






Catherine Palace

Adres : Pushkin 7,Sadovaya St.
Salı günleri ve her ayın son pazar günü kapalı,
St Petersburg'dan 25 km uzaklıkta.

Burası da çok gösterişli bir saray.Büyük bir bahçesi var ve bu bahçede yer alan çeşme Türk-Rus savaşı sonucundaki galibiyetleri neticesinde yapılmış.Avrupa'da bir çok yerde Türklere karşı herhangi bir zafer kazanılmışsa bunu ispat etmek için mutlaka bir anıt yapıyorlar.


Catherine Palace'ın bazı önemli salonları:
Amber Room : II. Dünya Savaşı sırasında Nazi askerlerince bu odanın sökülerek Almanya'ya kaçırıldığı ve bir daha bulunamadığı biliniyor.Ruslar daha sonra bu odayı orijinal haline bağlı kalarak yeniden oluşturmuşlar,
The Green dining Room,
The Great Hall (The Grand Ballroom)


Catherine Palace




Catherine Palace



















The Great Hall




















Daniel Restaurant


Adres : Srednyaya str.2/3 Pushkin

Catherine Palace'dan sonra yakınında bulunan lüks ve şık bir İtalyan restoranına gittik.Yemeklerin sunumu ve tadı çok güzeldi. Ortam oldukça kaliteli. Garsonlar çok profesyoneldi. Fiyatlar da makul sayılır öyle bir yer için. Çok zengin bir şarap listesi mevcut.
Huzur verici bir bahçesi var.Yazın da çok güzel olduğundan eminim.




























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder